Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Održana prezentacija završnog dokumenta Lokalnog ekološkog akcijskog plana općine Neum 2011.-2017.

Održana prezentacija završnog dokumenta Lokalnog ekološkog akcijskog plana općine Neum 2011.-2017.U četvrtak 15. prosinca 2011. u prostorijama općine Neum održana je prezentacija završnog dokumenta Lokalnog ekološkog akcijskog plana (LEAP), koju su pripremili i prezentirali članovi općinskog tima za izradu LEAP-a. Prezentaciju su održali Josip Njavro i Ana Piccolotti, a prezentaciji je nazočilo 20-ak pozvanih, među kojima su bili vijećnici Općinskog vijeća Neum zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Mirkom Pavlovićem, zastupnici iz Skupštine HNŽ-a, pomoćnici načelnika, direktori javnih poduzeća, konzultanti na izradi dokumenta, donatori i predstavnici medija.

Prezentaciju je otvorio Josip Njavro, koji je pozdravio nazočne i zahvalio na odazivu.

Kratkim izlaganjem nakon kojeg je otvorena i rasprava nazočni su stekli uvid u proces izrade dokumenta, dinamiku rada, ciljne grupe i prijedloge projekata koji su definirani i razrađeni posebnim metodologijama. LEAP je razvojno – planski dokument i kreiran je za razdoblje od 6 godina. Kao takav predstavlja ishodište i podlogu za akcije odnosno projekte u sferi zaštite okoliša. Imajući u vidu da je ekologija danas goruće i sve popularnije pitanje, može se reći da se općina Neum izradom LEAP-a pripremila za djelovanje na ovom polju.

Dugoročnim planiranjem, definiranjem prioriteta i aktivnim sudjelovanjem svih ciljnih grupa postižu se rezultati i ide se ostvarenju krajnjeg cilja, a to je simbioza prirodnih i ljudskih čimbenika. LEAP tako u svom ishodistu daje odgovor na pitanje gdje se vidimo za određeni broj godina i kako ćemo to ostvariti.

Nazočni su podržali izradu dokumenta i nastojanje Općine da ide u korak s trendovima i akcijama zaštite okoliša.

Zaključak održane prezentacije je da, iako je glavni problem pri ostvarenju mnogih projekata veoma često financijske prirode, kada se raspolaže kvalitetnom idejom, kadrom i vizijom, svaki problem je rješiv, a trud nagrađen.

U ovom slučaju zahvalit će nam buduci naraštaji kojima ostavljamo prirodu u njenom izvornom i netaknutom obliku, te ideje na koji način živjeti u slozi i ljubavi s istom.

MDG-F program Očuvanje okoliša i klimatske promjene: „Standardizacija upravljanja okolišem: povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH“ je trogodišnji program koji zajednički provodi pet UN agencija: UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO, u partnerstvu s Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, općinama, te organizacijama civilnog društva. Program se financira sredstvima španjolskog Fonda za dostizanje milenijskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

{rokbox album=|LEAP2011| title=|Održana prezentacija završnog dokumenta Lokalnog ekološkog akcijskog plana općine Neum 2011.-2017.| thumbcount=|9|}images/vijesti/leap/final/*{/rokbox}

Ana Piccolotti