Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Načelnik dr. Matuško u Sarajevu potpisao MoR o EU podršci za energetsku efikasnost

Načelnik dr. Matuško u Sarajevu potpisao MoR o EU podršci za energetsku efikasnostNačelnik dr. Živko Matuško i još osam načelnika općina iz BiH potpisali su 12. prosinca 2011. s ambasadorom Sorensenom MoR o EU podršci za energetsku efikasnost BiH. Na svečanoj ceremoniji u “zgradi EU” u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen i načelnici devet (9) bh. općina korisnica projekta (Brčko, Jajce, Neum, Prnjavor, Tešanj, Trebinje, Višegrad, Zenica i Zvornik) potpisivanjem memoranduma o razumijevanju jučer su ozvaničili početak suradnje na realizaciji DELTER projekta, “Podrška ispunjenju zahtjeva Sporazuma Energetske zajednice s fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije”, čiji je glavni cilj povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima u BiH.

Mjere energetske efikasnosti bit će implementirane u Jajcu – zgrada osnovnih škola “Krusčica” i “Vinac”, Neumu – Osnovna škola ”Kardinal Stepinac”, Tešnju – zgrada Opštine, Zenici – Vrtić “Dunja”, Prnjavoru – Osnovna škola “Nikola Tesla”, Trebinju – Dom mladih i galerija, Višegradu – Osnovna škola ”Vuk Karadžić” i Zvorniku – Osnovna škola “Sveti Sava”, te “Tehnička škola” u Brčko distriktu.

Vođa Delter projekta, Peter Brask naglasio je da je jedan od ciljeva projekta ukazati na rješenja poboljšanja energetske efikasnosti u općinama, ali i u kućanstvima.

“Energetska efikasnost je budućnost, te jedan od ciljeva i ključnih elemenata strategije EU da do 2020. godine za 25 posto smanji potrošnju energije. Energetska efikasnost jedan je od najznačajnijih aspekata energetskog planiranja, a u BiH pronalazimo dodatnu vrijednost, jer se nalazi u središtu regije, te samim tim ima najbolju perspektivu za razvoj. Projekat će pokazati koliku ulogu igra energetska efikasnost u svakodnevnom životu“, rekao je ambasador Sorensen.

EU financira ovaj projekat kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA budžet 2007. i 2008.) u iznosu od 2,500,000.00 €. Osigurano je i dodatnih 400.000 eura iz IPA fonda za 2008. godinu.

Glavni cilj projekta je pružanje podrške BiH da odgovori na obveze preuzete potpisivanjem Sporazuma o Energetskoj zajednici. Projekat sadrži četiri komponente: 1. Demonstracijski projekti; 2. Trening (jačanje kapaciteta); 3. Edukacija javnosti; 4. Pravni okvir.

{rokbox album=|delter2011| title=|Načelnik dr. Matuško u Sarajevu potpisao MoR o EU podršci za energetsku efikasnost| thumbcount=|8|}images/vijesti/delter/MoR/*{/rokbox}

www.delter.eu