Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

USPJEŠNO ODRŽAN TREĆI DELTER TRENING, KONJIC 09.11. do 11.11. “UPRAVLJANJE ENERGIJOM U OPĆINAMA”

USPJEŠNO ODRŽAN TREĆI DELTER TRENINGNakon dobrodošlice na mjestu koje nas vraća netaknutim ljepotama prirode, u hotelu Garden City u Konjicu, trećoj grupi sudionika iz sedam općina predstavljen je DELTER projekt , te je počeo trening na temu “Iniciranje i provođenje energetski efikasnih projekata u općinama”.

Upriličena je prezentacija na temu “Zašto pitanja o energiji i kako ona utiču na općinu”. Grupni rad je pokazao veliku kreativnost, te su kroz zajedničke analize prezentirali ideje za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.
Eksperti predavači iz oblasti energetske efikasnosti i voditelji treninga ispred DELTER-a, i na ovom treningu bili su Oliver Spätgens i Davor Sušić. Općine sudionici trećeg Delter treninga su: Neum, Pale, Srbac, Travnik, Trebinje, Tuzla i Zenica.

Pored prezentacija s odgovorima na pitanja kako potrošnja energije utiče na općinu, predstavljen je i sustav upravljanja energijom kao i pravilno upravljanje projektom (projekt menadžment). Sudionici treninga imali su posebnu priliku iz prve ruke upoznati i primjer primjene energetske efikasnosti u privatnom sektoru. Menadžer hotela Garden City, Sead Džumhur prenio je iskustvo hotela te predstavio moderan način poslovanja. Iz istog se moglo zaključiti, da je od samog početka izgradnje planirano efektivno korištenje energije objekta, te da je riječ o gotovo domaćem proizvodu, jer su pri izgradnji hotela sudjelovali domaći dobavljači, proizvođači i projektanti. Velika investicija u izolaciju, prozore, senzore, led sijalice, automatizirano grijanje na pelet bilježi fantastične uštede.

Nakon prezentacije usljedila je razmjena iskustva. Grupni rad „Planirajte svoj energetski projekat” donio je mnoštvo interesantnih ideja, a predstavljen je i akcijski plan o energetskoj efikasnosti.

DELTER projekt je financiran od strane Europske Unije s ciljem osiguranja podrške Bosni i Hercegovini u ispunjavanju zahtjeva iz Ugovora o energetskoj zajednici JIE sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Ovaj projekt sadrži četiri komponente:

1: Demonstracijski projekti;  2: Trening (jačanje kapaciteta); 3: Edukacija javnosti; 4: Pravni okvir
Svi treninzi se financiraju iz projekta i samim tim od strane Europske unije. Od kraja lipnja do kraja srpnja tekuće godine, 25 Općina iz oba entiteta i Brčko distrikta imali su priliku aplicirati za male demonstracijske projekte. Devet općina je uspješno ispunilo uvjete natječaja, te će iste dobiti punu tehničku podršku pri realizaciji projekata energetske efikasnosti u okviru prve komponente Delter projekta. Ipak, svih 25 općina koje su aplicirale, pozvane su sudjelovati u DELTER treninzima.

Općenito, DELTER treninzi imaju dvije različite ciljne grupe na razini Općina.
Prva ciljna grupa obuhvaća općinsko osoblje iz različitih odjela.  Riječ je o stalno zaposlenima, koji mogu biti uključeni u multidisciplinarne teme kao što je „Upravljanje energijom u općinama“.
Druga ciljna skupina su osobe koje donose odluke u općinama, koje su uključene u osmišljavanje srednjih i dugoročnih ekonomskih, socijalnih, te ekoloških smjernica razvoja. Cilj je podrška i osposobljavanje općine za apliciranje za potrebna sredstva neovisno od zvaničnog proračuna.
Inače, do ljeta 2012. predviđeno je više treninga različite tematike iz sfere energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Ispred DELTER team-a
Amila Saleš
PR DELTER projekta

{rokbox album=|DELTER2011| title=|USPJEŠNO ODRŽAN TREĆI DELTER TRENING| thumbcount=|4|}images/vijesti/delter/trening3/*{/rokbox}