Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

U Neumu završeno savjetovanje o energetici u BiH

U Neumu završeno savjetovanje o energetici u BiHU Neumu je završeno Treće savjetovanja o energetici u BiH s međunarodnim sudjelovanjem na temu “Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije”. Savjetovanje je organizirao Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj – CETEOR d.o.o. iz Sarajeva. U izjavi za FENU direktor CETEOR-a Dragan Ajanović je kazao kako je generalni cilj ovog skupa bio na jednom mjestu okupiti stručnjake i nositelje projekata iz oblasti energetske učinkovitosti , obnovljivih izvora energije, komunalne energetike i srodnih oblasti kako bi se razmijenile informacije vezano za aktualne i nadolazeće projekte.

“Također, cilj je bio da domaći stručnjaci čuju i neka iskustva iz drugih zemalja iz regije, a ovaj put to su iskustva koja se prenose iz Hrvatske, Srbije, Portugala, iskustva nositelja međunarodnih projekata kao što je USAID-ov program, i nekih drugih međunarodnih projekata koji su trenutno aktualni i prisutni i u BiH”, kazao je Ajanović, dodavši kako je generalno svijest o ovoj oblasti u BiH jako niska. Imamo zakone i propise, međutim postavlja se pitanje kako to provesti u praksu, kazao je Ajanović.

Svjetski napori na suzbijanju klimatskih promjena dovode do novih i značajnijih tehničkih i organizacijskih rješenja i njihova primjena velika je razvojna šansa za BiH. Stoga se BiH treba uključiti u ovaj proces u cilju ekonomskog razvoja i zapošljavanja, jedan je od zaključaka savjetovanja.

Također, zaključak je da se kroz mjere energetske efikasnosti i zamjene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, pored povećanja zaposlenosti postiže povećanje sigurnosti u snabdijevanju energijom te smanjuje zavisnost od uvoza energije.

“Aktivnosti na usmjeravanju i razvoju na principima povećanja energetske efikasnosti korištenja obnovljivih izvora energije mogući su samo uz odgovarajuću, sustavnu ulogu države, koju mi u ovom trenutku nemamo, zatim kroz širenje svijesti i edukaciju građana, kroz fondove za poticaj ovih aktivnosti i kroz privlačenje i usmjeravanje pomoći međunarodnih organizacija i vlada razvijenijih država, također je jedan od zaključaka savjetovanja”, kazao je Ajanović.

On je istaknuo kako je savjetovanje bilo vrlo korisno, te da je sudjelovalo preko 50 izlagača radova, od čega je veliki broj mladih ljudi koji su pokazali interes za ovu oblast, a koja u cijelom svijetu, posebice u Europi postaje sve više aktualna.

Inače, savjetovanje u Neumu okupilo je menadžere i stručnjake iz poduzeća koja se bave energijskom učinkovitošću (EE), obnovljivim izvorima energije (OIE) i komunalnom energetikom, nevladine organizacije, stručnjake sa univerziteta, znanstvenike, stručne organizacije, konzalting tvrtke, predstavnike ministarstava zaduženih za komunalne poslove, energiju i zaštitu okoline.

Savjetovanje su podržavali USAID, te projekt Europske komisije BUILD UP, a održano je pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja FBiH.

Drugi dan održavanja Savjetovanja o energetici, po planiranoj agendi u 12:20 sati, općina Neum je održala svoju prezentaciju o energetskoj efikasnosti.

Općenitim uvodom u podatke o općini Neum i njenom zemljopisnom položaju svakako su iznesene čvrste činjenice o potencijalima koje Neum ima u smislu obnovljivih izvora energije. Već izgradnjom Osnovne škole Kardinala Stepinca 1983 godine, koja je svojim solarnim kolektorima plijenila pozornost, prepoznate su mogućnosti koje Neum ima i koje može iskoristiti u proizvodnji energije.

“S obzirom na čvrstu pretpostavku da će cijene energije i energenata, zbog  globalnih i lokalnih  razloga, u narednom razdoblju i dalje  rasti, što  će izravno utjecati  na  porast troškova  života i poslovanja, i mi u općini Neum nastojimo dati prioritet održivoj potrošnji energije, kroz  racionalno planiranje same potrošnje, te kroz implementaciju mjera energetske učinkovitosti. Stoga danas želimo posebno istaknuti probleme javne rasvjete grada Neuma!”, istaknuto je u prezentaciji.

Općina Neum planira brojne projekte uređenja priobalnog pojasa, od uređenja šetnice pa do saniranja javne rasvjete. Izlažući svoje ideje o energetskoj efikasnosti, kroz prezentaciju projekata, svakako želi javnost upoznati sa svojim nastojanjima te pridobiti donatore u cilju sufinanciranja planiranih projekata.

{rokbox album=|ceteor2011| title=|U Neumu završeno savjetovanje o energetici u BiH| thumbcount=|6|}images/vijesti/ceteor2011/*{/rokbox}

Ana Piccolotti