Nove aktivnosti na uređenju grada

NOVE AKTIVNOSTI NA UREĐENJU GRADAU okviru redovitog godišnjeg održavanja grada koji se financira iz općinskog proračuna u tijeku je projekt postavljanja novih i sanacija postojećih ograda na neumskim ulicama. S obzirom da je općinski proračun i Plan javnih nabava za 2011.godinu donesen na koncu ožujka 2011.godine, kasnilo se u provedbi javne nabave, tako da su predmetni radovi koji su prvotno bili planirani za lipanj pomjerili za početak rujna.

Razlog tome jeste također početak glavne turističke sezone i zabrana građevinsko-zanatskih radova u Neumu u ljetnom razdoblju, pa je sasvim razumljivo zašto su rokovi prolongirani.  

Nova ograda zasjat će dužinom od 482 m u raznim dijelovima grada. Tako će novu ogradu dobiti ulica Mimoza i veći dio javnih stepeništa u naselju Tiha Luka, kao i dio javnih stepeništa u naselju Centar II ( iznad magistrale), a sanacija i farbanje već postojećih ograda u gradu ovim projektom obuhvaća dužinu od 200 m. Uz ove radove također je ugovorena sanacija dvaju javnih stepeništa u naselju Tiha luka, koja povezuju ulicu Dalmatinska i Mimoza.

Postavljanje i farbanje ograda i sanacija javnih stepeništa u gradu je druga faza uređenja dijelova grada koja se nastavlja na prvu fazu koja je već okončana prije početka turističke sezone.
Naime, tijekom siječnja i veljače ove godine radilo se na uredjenju parka u centru Neuma u sklopu natječaja raspisanog od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Općina je u okviru Projekta čišćenja obale vodotoka/mora/ u Neumu uradila više akcija a sa ciljem uredjenja priobalnog dijela Neuma na cjelokupnom potezu priobalja u Neumu. Projektom je obuhvaćen potez čišćenja obale mora na potezu od poluotoka Klek, kroz naselje Jazine i centralni dio grada do kraja naselja Surdup II što iznosi cca 14 km, zatim čišćenje mora na dubini do 3 m od zatečenog otpada na istom potezu te sanacija i uredjenje dijela oštećenih molova u centralnom dijelu grada.

Pored toga, u prvoj fazi uređenja grada okončane su još slijedeće aktivnosti: nasipanje javnih gradskih plaža riječnim pijeskom oblutkom, krpanje udarnih rupa na gradskim prometnicama, sanacija klupa za sjedenje, sanacija oštećene šetnice kod svjetionika i plaže ispod hotela Neum, uređenje šetnice na ulazu u park, ukljanjanje neuvjetnih kućica za kontejnere i neispravnog javnog tuša i dr.

{rokbox album=|uredjenjegrada2011| title=|Nove aktivnosti na uređenju grada| thumbcount=|8|}images/vijesti/uredjenje_grada2011/*{/rokbox}