Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA NEUM

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA NEUMPovodom Dana općine Neum i Blagdana Gospe od zdravlja u Neumu je u subotu 27. kolovoza upriličena svečana sjednica OV Neum kojoj je nazočio veliki broj izaslanika iz cijele BiH i susjedne Republike Hrvatske. Svečana sjednica započela je intoniranjem himne Lijepa naša u izvedbi Marina Previšića nakon čega su okupljeni minutom šutnje odali počast svima onima koji su živote dali za slobodu hrvatskog naroda.

Svečanom sjednicom predsjedao je predsjednik OV Neum Mirko Pavlović koji je između ostalog posebno pozdravio neke od gostiju. Svečanoj sjednici nazočili su Mladen Bošković-dopredsjednik HDZ BiH, Denis Lasić-mandatar Vlade HNŽ-a, Smiljan Vidić-načelnik općine Čapljina, Nevenko Barbarić-načelnik općine Ljubuški, Andrija Šimunović-načelnik općine Ravno, Ivo-Ino Jerkić-načelnik općine Čitluk, Stjepan Bošković- načelnik općine Stolac, Stipo Gabrić Jambo- gradonačelnik grada Metkovića, Milan Perić-pročelnik ureda za poduzetništvo i turizam grada Dubrovnika, Ivan Prce-predsjednik skupštine Dubrovačko- neretvanske županije.

Prigodno izvješće u povodu obilježavanja Dana općine Neum i Blagdana Gospe od zdravlja podnio je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško koji se osvrnuo na sve razvojne, gospodarske, kulturne, sportske i ostale događaje koji su obilježili razdoblje od protekle sjednice OV-a do ove današnje.

Proračun općine Neum za 2011. godinu planiran je u iznosu od 5.202.342,00 KM. Proračunska sredstva odnose se na preneseno stanje sa 01.01.2011. godine, porezne, neporezne, komunalne prihode, tekuće i kapitalne potpore.

Ukupno naplaćena sredstva za period 01.01. do 31.06. 2011. godine iznose 2.153.480,00 KM što je 41,39 % ostvarenja od planiranog Proračuna općine Neum.

Iz proračunskih sredstava financira se rad Općinskog vijeća, rad općinske izvršne vlasti te ostali korisnici proračuna općine – Dječji vrtić, Crveni križ, Udruge, Vatrogasno društvo, Muzej Galerija Neum, Hrvatski malonogometni klub Neum, HKUD „Humski glas“ Neum te materijalni troškovi osnovne i srednje škole, socijalna skrb, izgradnja Spomen obilježja, kultura, sport, studentske stipendije, mjesne zajednice i drugo.

Naplata prihoda za šest mjeseci ove godine veća je za 25 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ovo povećanje ukupnih prihoda rezultat je djelomičnog povećanja naplate poreznih prihoda, kao i povećanja komunalnih prihoda sukladno propisima.

Naplata neporeznih prihoda za šestomjesečno razdoblje 2011. godine veća je za 2 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U dijelu ovih prihoda spadaju redovite uplate sredstava komunalnog doprinosa, općinske pristojbe i općinske naknade, zakupnine, redovita grant sredstva od Županije HNŽ kao i grant sredstva Federacije.“izjavio je načelnik.

Načelnik je pored ostalog istaknuo kako općina kontinuirano radi na stvaranju boljih životnih prilika  svih stanovnika općine, poglavito za mlade, te kako se nada da će se u nadolazećem razdoblju učvrstiti i još više povećati suradnja sa ostalim gradovima i općinama.

Dan općine Neum – Blagdan Gospe od zdravlja čestitali su i Milan Perić-pročelnik ureda za poduzetništvo i turizam grada Dubrovnika te Ivan Prce- predsjednik skupštine Dubrovačke-neretvanske županije koji su kao predstavnici gradonačelnika grada Dubrovnika Andre Vlahušića i župana Dubrovačko neretvanske županije Nikole Dobroslavića istaknuli kako na obostrano zadovoljstvo imaju odličnu suradnju sa općinom Neum te se nadaju da će se iste u budućnosti i nastaviti.

Posebno je dirljiv bio govor Milana Perića koji vuče korijene iz općine Neum a koji je sa osobitim zadovoljstvom i velikim ushitom naglasio da ga raduje svaki uspjeh ove općine.

Čestitavši Dan općine potpredsjednik HDZ BiH Mladen Bošković osvrnuo se i na aktuelnu političku situaciju u BiH istaknuvši kako Hrvati svoju jednakopravnost i zajedništvo mogu postići samo ako budu uspješni i složni.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su HKUD „Humski glas“ Neum, ženska klapa „Neum“ te Marin Previšić koji je pjesmom „Hercegovina u srcu“ i zatvorio sjednicu te ispratio goste.

Izaslanstva su po završetku sjednice položila vijence i zapalila svijeće na Spomen križu poginulim hrvatskim braniteljima a nakon toga je za sve uzvanike sjednice upriličen zajednički svečani ručak u Ljetnom vrtu hotela „Zenit“.

{rokbox album=|sjednicaOV2011| title=|Dan općine Neum i blagdan Gospe od Zdravlja 2011.| thumbcount=|15|}images/vijesti/dan_opcine2011/ov/*{/rokbox}

Tekst: Ana Piccolotti
FOTO: Davorin Bulić