Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kultura

Umjetnička kolonija Neum (traje jedanaest godina), Hrvatski glazbeni festival „Etnofest Neum“ (traje trinaest godina), te Neumski animirani filmski festival – NAFF (traje tri godine), sa sudionicima iz četrdesetak zemalja, tradicionalni su i značajni kulturni događaji na kojima Neumljanima mogu pozavidjeti i mnogo veće sredine.
U okviru Umjetničke kolonije Neum nastalo je preko 600 umjetničkih djela (slika), koja su poslužila za otvaranje prvoga kulturnog objekta u Neumu – Umjetničke galerije, godine 2003. u kripti župne crkve u Neumu. Godine 2007. prostor Umjetničke galerije dopunjen je značajnim eksponatima iz pretpovijesnog razdoblja (V./IV. stoljeća prije Krista – kacige ilirskog ratnika, koplja, fibule, itd.), što je s već postojećim privatnim i drugim eksponatima poslužilo za formiranje ustanove Muzej i galerija Neum.
U Hutovu je već prije izgrađena i otvorena Zavičajna kuća „Hutovo“, a u Hrasnu galerija i etnološka zbirka, mjesto čuvanja predmeta koji su služili za život i rad ljudi ovoga kraja, te predmeta starinskoga kućanstva. Listovi  „Zvijezda  mora“  (izdanje  župe  Neum),  te
„Vrutak“ (izdanje Društva prijatelja starina „Hutovo“, Hutovo) već su dio tradicije Neuma.

Već dugi niz godina u Hutovu uspješno djeluje Društvo prijatelja starina “Hutovo”, koje je vodilo izgradnju Zavičajne kuće i koje organizira manifestacije „Ivanjski krjesovi“  i “Hutovski  zimski karneval” i koje sakuplja i čuva materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu hutovskoga  kraja.  KUD “Humski glas” iz Neuma i KUD „Gradac“ promiču kulturni identitet Neuma igrajući poznata narodna kola lindžu i trojanac te pjevajući bećarac.