ODRŽANA PREZENTACIJA  IZVJEŠĆA O STANJU OKOLIŠA  U OPĆINI NEUMU organizaciji općinskog radnog tima za izradu Lokalnog Ekološkog Akcijskog Plana 13.listopada u prostorijama općine Neum održana je prezentacija Izvješća o stanju okoliša u općini Neum. Prezentacija Izvješća jedna je u nizu aktivnosti planiranih u procesu izrade LEAP/a.

Izrada Lokalnog ekološkog akcijskog plana (LEAP) u okviru MDG-F programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene „Standardizacija upravljanja okolišem: povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH“ trogodišnji je program koji zajednički provodi pet UN agencija: UNDP, UNV, UNEP, FAO i UNESCO. Program se financira sredstvima španjolskog Fonda za dostizanje milenijskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

Kako je projekt već ušao u svoju završnu fazu, jedanaesti mjesec implementacije, tako se i aktivnosti prikupljanja podataka i informacija sa terena finaliziraju. Prezentaciji, koja je zamišljenja kao i javna rasprava, nazočili su predstavnici javnih institucija iz Neuma, predstavnici gospodarskih subjekata, predstavnica Konzorcija Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla - Nešto Više (NV) Sarajevo, koji su u projekt uključeni kao tehnička podrška, te predstavnica UN volontera.

Okupljanje zainteresiranih strana u procesu izrade LEAP-a veoma je važno sa aspekta razmjene mišljenja i ideja te prijedloga koji će svoje uporište svakako naći u finalnom dokumentu.

Slijedeća planirana faza tiče se definiranja vizija i ciljeva općine Neum koji proizlaze upravo iz zaključaka temeljenih na Izvješću o stanju okoliša. LEAP će osigurati uvjete za implementaciju prioritetnih projekata lokalnog upravljanja životnom sredinom i pružati usluge, podizati svijest i jačati državnu podršku u aktivnostima na očuvanju životne sredine putem financiranja i inovacija u ovom sektoru, kao i na razvijanju efektivnih sustava za prikupljanje podataka o životnoj sredini.

“LEAP je ishodište nasih budućih akcija u cilju zaštite okoliša, naše životne sredine i naše budućnosti.”-zajedniški je stav okupljenih na prezentaciji. “Nužan je kvalitetan pregled situacije kako bi buduće akcije bile što učinkovitije i kako bi tretirale srž problema.”- zaključak je sastanka.

Iznimno aktivni sudionici prezentacije dali su pregršt konkretnih ideja i smjernica za rad te dodatnim prijedlozima svakako poboljšali kvalitetu dokumenta čija se finalna verzija očekuje uskoro.

Održana prezentacija Održana prezentacija Održana prezentacija Održana prezentacija

viadinarica-bluetrail

Tko je Online

Imamo 50 gostiju i nema članova online

Statistika

Danas60
Jučer78
Tjedan60
Mjesec1606
Ukupno130362